Elipsa

_

Tarta wytrawna

Tarta wytrawna

Czas:
20 minut

Składniki na 6 porcji
(zjedz 1 porcję):

20 łyżek mąki orkiszowej (300 g)
1 szklanka jogurtu naturalnego 2% tłuszczu (250 g)
4 łyżki śmietany 12% (80 g)
3 jajka kurze (204 g)
3 pory (420 g)
1 awokado (140 g)
2 łyżki nasion słonecznika (20 g)
4 łyżki oleju rzepakowego (40 ml)
2 szczypty soli (3 g)
2 porcje BiotiC PRO (10 g)

Wartości odżywcze

Sposób przygotowania:

Ciasto:

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę, 4 łyżki oleju, sól. Do składników dolewaj powoli wodę, wyrabiając ciasto, które powinno być gęste, elastyczne i nie powinno się lepić
  2. Wyłóż formę do tarty papierem do pieczenia lub posmaruj formę tłuszczem
  3. Przełóż ciasto do formy, zostawiając wysokie brzegi

Farsz:

  1. Pokrój drobno pory (użyj tylko białej części). Podsmaż na 1 łyżce oleju. Pokrój w paseczki awokado. Dodaj pieprz i sól do smaku
  2. Rozbij jajka z jogurtem. Dopraw przyprawami według uznania

Tarta:

  1. Nałóż na ciasto pory i przykryj je sosem jajeczno-jogurtowym. Posyp nasionami słonecznika
    Piecz w uprzednio nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 45 minut.
  2. Podawaj z kwaśną śmietaną wymieszaną z BiotiC PRO

Zobacz także

Czekoladowy deser na bazie awokado

Orzeźwiająca lemoniada

Smoothie kokosowy raj

Bioticpro

Kup BiotiC PRO
Dodawaj codziennie rano do śniadania. 
Sprawdź efekty po miesiącu.

Bioticpro

   

DLA MEDIÓW

  media@bioticpro.pl
  22 299 81 41
poniedziałek – piątek
w godzinach 9.00 – 17.00