_

FAQ

Probiotyk – słowo probiotyk wywodzi się z języka greckiego „pro bios” i oznacza „dla życia”. Zgodnie z definicją przedstawiona przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) probiotyki to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne”.

Do mikroorganizmów wykazujących właściwości probiotyczne należy zaliczyć przede wszystkim bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także wiele innych. Jednak jedynie wybrane, ściśle określone szczepy z danego gatunku odznaczają się właściwościami prozdrowotnymi potwierdzonymi badaniami klinicznymi.

Probiotyki stosowane w żywieniu mają przyczynić się do utrzymania równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego, zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym. Do głównych ról jakie pełnią bakterie probiotyczne zaliczyć może:

  • zasiedlanie jelita, a w konsekwencji wypieranie drobnoustrojów patogennych
  • poprawa odporności
  • zapobieganie zakażeniom jelita

BiotiC PRO jest synbiotykiem, ponieważ zawiera w swoim składzie szczepy bakterii i substancję, która stymuluje wzrost tych bakterii. Jest to inulina, czyli naturalny wielocukier należący do grupy fruktanów, złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy. Ze względu na swoją budowę i połączenia między cząsteczkami nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka, ale dla mikrobiomu jest idealnym środowiskiem do wzrostu.

Bakterie znajdujące się w BiotiC PRO są bakteriami unikatowymi, mają potwierdzone przez Polską Akademię Nauk właściwości (m.in. właściwości antagonistyczne przeciwko patogenom typu Salmonella, E.coli itp.), a co najważniejsze nie występują w innych produktach

Bakterie z rodziny Bifidobacterium – pozytywnie oddziałują na pracę przewodu pokarmowego oraz jelitowe funkcje obronne:

  • redukują ryzyko inwazji bakterii patogennych
  • uczestniczą w biosyntezie witaminy K i witamin z grupy B
  • wzmagają syntezę mucyny wchodzącej w skład śluzu
  • korzystnie wpływają na redukcję stanów zapalnych wewnątrz ustroju
  • regulują motorykę w przewodzie pokarmowym i przywracają odpowiedni cykl wypróżnień

Bifidobacterium animalis AMT30 jest unikatowym szczepem, o potwierdzonych w wyniku badań in vitro niepowtarzalnych właściwościach probiotycznych i antagonistycznych względem potencjalnych bakterii patogennych układu pokarmowego.

Bakterie z rodziny Lactobacillus – mogą wpływać na niwelowanie wzrostu patogenów (grzyby, bakterie) i regulację pracę układu immunologicznego:

  • uczestniczą w regulacji pH na zewnątrz błony śluzowej oraz stabilizacji połączeń między komórkami nabłonka jelit, dzięki czemu wzmacniają strukturę bariery jelitowej
  • pełnią funkcję w regulacji metabolizmu oraz przyczyniają się do prawidłowej fermentacji i rozkładu węglowodanów
  • mają właściwości zmniejszające ilość leptyny w surowicy krwi – hormonu, który odpowiada za odczuwanie sytości i głodu
  • wpływa na regulację procesów metabolicznych i powstawanie otyłości

Lactobacillus plantarum AMT14 jest unikatowym szczepem, o potwierdzonych w wyniku badań in vitro niepowtarzalnych właściwościach probiotycznych i antagonistycznych względem potencjalnych bakterii patogennych układu pokarmowego.

Duża ilość szczepów bakterii nie zawsze jest korzystna i uzasadniona – w przypadku bakterii probiotycznych duża różnorodność nie zawsze równa się lepszy efekt prozdrowotny. Pomimo olbrzymiej naturalnej różnorodności mikroorganizmów jaka występuje w przewodzie pokarmowym, szacuje się, że u osób zdrowych występuje około 4 gatunków bakterii z rodzajów Bifidobacterium sp. i Lactobacillus sp. Oczywiście nie oznacza to, że każdy z nas posiada w swoich jelitach te same 4 gatunki bakterii z rodzajów Lactobacillus sp. i Bifidobacterium sp., ponieważ istnieje tak zwana zmienność osobnicza. W praktyce oznacza to, że od poszczególnych osób izolujemy różne gatunki bakterii należące do rodzajów Lactobacillus sp. i Bifidobacterium sp. – ważniejsze od ilości jest dobranie tak przedstawicieli tych rzędów, aby ich właściwości były pożądane. Musimy pamiętać, że właściwości danej bakterii nie są zależne od ich gatunku, a od ich szczepu, to oznacza że Lactobacillus plantarum A i Lactobacillus plantarum B, pomimo iż są oba Lactobacillus’ami plantarum, mogą mieć całkowicie odmienne właściwości.

Podczas opracowywania składu BiotiC PRO skupiono się głównie na pożądanych właściwościach szczepów, m.in. wysokiej odporność na niekorzystne warunki (kwas żołądkowy i sole żółciowe), łatwości zasiedlania i dużej aktywność antypatogenowej. Następnie przebadano aktywność antagonistyczną szczepów, które spełniły powyższe oczekiwania wobec siebie – okazało się, że część Lactobacillusów wykazuje antagonizm wobec Bifidobacterii i hamuje ich wzrost, czyli całkowicie eliminuje ich aktywność. W związku z tym wybrano takie szczepy, które wykazują synergię i nie konkurują same ze sobą.

W niektórych produktach konkurencyjnych dobór szczepów wydaje się bazować na ilości, a nie jakości. Dodatkowo zdarza się, że ilości deklarowane bakterii względem rzeczywistych ilości rozbiegają się nawet stukrotnie.

Komponenty wysokiej jakości są obarczone wyższą ceną, dodatkowo najwyższej jakości wsad bakteryjny składający się z dwóch szczepów (Lactobacillus plantarum AMT14 i Bifidobacterium animalis AMT30) jest produkowany w warunkach farmaceutycznych. Wszystko razem powoduje, że cena produktu może wydawać się wysoka, jednakże klient otrzymuje w zamian suplement o najwyższej jakości.

Bakterie zawarte w preparacie BiotiC PRO nie wymagają specjalistycznych kapsułek, ponieważ przeżywają w niskim pH żołądka i solach żółciowych.

Temperatura 2-8°C gwarantuje trwałość i przeżywalność szczepów bakteryjnych. Nawet jeśli wielu dystrybutorów nie zaleca przechowywania w lodówce produktów zawierających bakterie kwasu mlekowego, należy pamiętać, że niezależnie od zastosowanej technologii produkcji suplementu ilość żywych bakterii będzie spadać.

  • aktywnych fizycznie
  • odchudzających się
  • chcących poprawić ogólną kondycję organizmu
  • z niską, naturalną odpornością organizmu
  • chcących wspomóc naturalne procesy przemiany materii
  • podczas i po zakończeniu antybiotykoterapii
  • BiotiC PRO nie należy stosować u osób przyjmujących leki immunosupresyjne oraz w przypadku leczenia białeczek lub przeszczepów (tutaj stosowanie jest dozwolone tylko po konsultacji z lekarzem).
  • BiotiC PRO moduluje oraz aktywuje układ immunologiczny do działania, co w przypadku wymienionych schorzeń nie jest wskazane.

BiotiC PRO jest polecany do stosowania przez dzieci. Do 6 roku życia należy podawać dziecku pół dawki (2,5 g), od 6 roku życia całą dawkę.

Jest bezpieczny, nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania przez kobiety w ciąży.

U osób z dyzbiozą (problemami jelitowymi), w początkowej fazie stosowania może wystąpić efekt przelewania, wzdęcia, a czasami nawet chwilowa biegunka, jednak po 2-3 dniach wszystkie te objawy ustępują. Jest to bardziej chwilowy dyskomfort, niż typowe objawy chorobowe.

Może wystąpić chwilowy dyskomfort, jednak po 2-3 dniach stosowania wszystkie objawy powinny ustąpić.

Tak, zażywanie BiotiC PRO spowoduje lepsze przyswajanie innych składników przyjmowanych suplementów, m.in. wskutek obniżenia pH treści jelit.

Podczas antybiotykoterapii nie powinno się przerywać stosowania BiotiC PRO pod warunkiem, że nie ma konfliktu między optymalnym pH działania antybiotyku, a obniżonym pod wpływem probiotyku pH treści jelit. Jeśli konflikt między pH występuje należy przyjmować BiotiC PRO w określonym przez lekarza lub farmaceutę odstępie czasowym po dawce antybiotyku.

Jedną porcję BiotiC PRO (5g, czyli jedną miarkę) należy wsypać do 100 ml mleka, wody lub soku i wymieszać. Spożyć bezpośrednio po przygotowaniu.
Nie należy dodawać BiotiC PRO do żywności lub napojów o wysokiej temperaturze.

BiotiC PRO należy stosować w zależności od indywidualnych potrzeb, ale nie przekraczać 4 porcji dziennie (1 porcja – 5 g/1 miarka).

Bakterie probiotyczne obecne w BiotiC PRO giną w wyższych temperaturach, w związku z tym preparat podany w taki sposób straci swoje właściwości prozdrowotne i będzie nieskuteczny.

Rekomenduje się wprowadzenie 5-7 dniowych przerw w stosowaniu BiotiC PRO, co 4-8 tygodni. Bakterie probiotyczne po podaniu powinny skolonizować jelito i namnażać się. Natomiast jeśli będziemy dostarczać bakterii probiotycznych w sposób ciągły stracą one „potrzebę” namnażania się.

Pora stosowania BiotiC PRO zależy od osobistych preferencji i nie wpływa na skuteczność stosowania preparatu.

Jest to zależne od wielu czynników, takich jak stan zdrowia, wiek, dieta, regularność stosowania. Przyjmuje się, że widoczną poprawę widać po kilku tygodniach przyjmowania BiotiC PRO.

Dzięki oryginalnej kompozycji oraz zawartym w nim dwóm, unikatowym, działającym synergicznie szczepom bakterii o silnych właściwościach probiotycznych, witaminie C i inulinie probiotyk:

  • wspomaga proces odchudzania
  • reguluje przemianę materii
  • wspiera motorykę jelit

Kup BiotiC PRO
Dodawaj codziennie rano do śniadania. 
Sprawdź efekty po miesiącu.

biotic-pro-logo-big-white

   

DLA MEDIÓW

  media@bioticpro.pl
  22 299 81 41
poniedziałek – piątek
w godzinach 9.00 – 17.00