_

Probiotyki – najważniejsze informacje

Probiotyk – słowo probiotyk wywodzi się z języka greckiego „pro bios” i oznacza „dla życia”. Zgodnie z definicją przedstawiona przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) probiotyki to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne”.

Do mikroorganizmów wykazujących właściwości probiotyczne należy zaliczyć przede wszystkim bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także wiele innych. Jednak jedynie wybrane, ściśle określone szczepy z danego gatunku odznaczają się właściwościami prozdrowotnymi potwierdzonymi badaniami klinicznymi.

Probiotyki stosowane w żywieniu mają przyczynić się do utrzymania równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego, zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym.

Do głównych ról, jakie pełnią bakterie probiotyczne zaliczyć możemy:

  • zasiedlanie jelita, a w konsekwencji wypieranie drobnoustrojów patogennych
  • poprawa odporności
  • zapobieganie zakażeniom jelita
Nie wszystkie bakterie fermentacji mlekowej stosowane do produkcji są probiotykami, bowiem nie wszystkie szczepy wywołują w organizmie człowieka jednakowy efekt prozdrowotny. Właściwości probiotyczne bakterii są cechą określonego szczepu (biotypu) danego gatunku. Korzystne właściwości bakterii są szczepozależne, tzn. właściwe dla jednego, wyselekcjonowanego szczepu bakterii.

_

BiotiC PRO – co powinieneś wiedzieć?

BiotiC PRO produkowany jest w Polsce. Unikatowość produktu potwierdzona została zgłoszeniami patentowymi do Polskiego Urzędu Patentowego, Europejskiego Urzędu Patentowego, Urzędu Patentowego USA.

Bakterie z rodziny Bifidobacterium – składający się m.in. z dwóch unikatowych szczepów bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus plantarum AMT14 oraz Bifidobacterium animalis AMT30 (minimum do 50 000 000 jednostek tworzących kolonie). W skład BiotiC PRO wchodzi także inulina oraz witamina C. Jest to szczególny i praktyczny w użyciu produkt.

Szczepy zawarte w suplemencie mogą przyczyniać się do poprawy składu jakościowego i ilościowego mikrobiomu jelitowego oraz mogą wspomagać jego funkcje. Takie działanie synbiotyku może przyczyniać się do wzmocnienia naturalnej odporności i poprawy wydolności oraz wytrzymałości organizmu, a także może wpływać na regulację trawienia.

Szczepy bakterii zawarte w BiotiC PRO

Bakterie z rodziny Bifidobacterium – pozytywnie oddziałują na pracę przewodu pokarmowego oraz jelitowe funkcje obronne:
  • redukują ryzyko inwazji bakterii patogennych
  • uczestniczą w biosyntezie witaminy K i witamin z grupy B
  • wzmagają syntezę mucyny wchodzącej w skład śluzu
  • korzystnie wpływają na redukcję stanów zapalnych wewnątrz ustroju
  • regulują motorykę w przewodzie pokarmowym i przywracają odpowiedni cykl wypróżnień
Bifidobacterium animalis AMT30 jest unikatowym szczepem, o potwierdzonych w wyniku badań in vitro niepowtarzalnych właściwościach probiotycznych i antagonistycznych względem potencjalnych bakterii patogennych układu pokarmowego.
Bakterie z rodziny Lactobacillus – mogą wpływać na niwelowanie wzrostu patogenów (grzyby, bakterie) i regulację pracę układu immunologicznego:
  • uczestniczą w regulacji pH na zewnątrz błony śluzowej oraz stabilizacji połączeń między komórkami nabłonka jelit, dzięki czemu wzmacniają strukturę bariery jelitowej
  • pełnią funkcję w regulacji metabolizmu oraz przyczyniają się do prawidłowej fermentacji i rozkładu węglowodanów
  • mają właściwości zmniejszające ilość leptyny w surowicy krwi – hormonu, który odpowiada za odczuwanie sytości i głodu
  • wpływają na regulację procesów metabolicznych i powstawanie otyłości
Lactobacillus plantarum AMT14 jest unikatowym szczepem, o potwierdzonych w wyniku badań in vitro niepowtarzalnych właściwościach probiotycznych i antagonistycznych względem potencjalnych bakterii patogennych układu pokarmowego.

Inulina – naturalny wielocukier należący do grupy fruktanów, złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy. Ze względu na swoją budowę i połączenia między cząsteczkami nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka, ale dla mikrobiomu jest idealnym środowiskiem do wzrostu. Inulina:

  • wspiera rozwój korzystnych dla zdrowia bakterii jelitowych
  • stymuluje wytwarzanie cytokin przeciwzapalnych
  • wpływa na gospodarkę tłuszczową i wrażliwość insulinową tkanek organizmu oraz sekrecję hormonów sytości regulujących łaknienie
Witamina C – odgrywa ważną rolę w utrzymaniu dobrego stanu zdrowia. Bierze udział w:
  • syntezie kolagenu, hormonów steroidowych i karnityny, co wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się ran i zrastania kości
  • przemianie aminokwasów, we wchłanianiu niehemowego żelaza oraz w gromadzeniu tego pierwiastka w szpiku kostnym, śledzionie i wątrobie, co zapobiega niedokrwistości
  • metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych
  • zachowaniu potencjału oksydacyjno-redukcyjnego w komórce i w transporcie elektronów
  • działaniu ochronnym wobec witaminy E
  • podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne
  • niszczeniu rodnika tlenowego, hydroksylowego, tlenu singletowego oraz nadtlenków

Mannitol – organiczny związek chemiczny, polihydroksylowy alkohol cukrowy. Występuje w formie dwóch enancjomerów, oznaczanych zwyczajowo jako D i L. Stanowi bogate źródło przyswajalnego węgla i dlatego jest dodawany do podłoży hodowlanych. Ma słodki smak, dlatego może być używany jako substancja słodząca przez cukrzyków. W przemyśle farmaceutycznym poza właściwościami prozdrowotnymi mannitol pełni rolę słodzika, wypełniacza i nośnika (tabletki, granulki, drażetki, tabletki matrycowe). Wiąże niektóre metale, przez co dodawany jako stabilizator do preparatów mineralno-witaminowych. Mannitol:

  • stanowi rodzaj materiału energetycznego i ochronnego, wchodzi w skład tkanek i jest substancją osmotycznie czynną
  • uczestniczy w regulacji ciśnienia osmotycznego komórek
  • używany jest jako środek obniżający ciśnienie płynu mózgowo-rdzeniowego (po podaniu dożylnym) oraz jako środek moczopędny
  • pobudza rozwój mikroflory symbiotycznej, a po zażyciu doustnym usprawnia defekacje
Skład: skrobia kukurydziana, inulina, mannitol, witamina C, bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum AMT14 minimum 20 000 000 jednostek tworzących kolonie/g (0,2×108 jtk/g), Bifidobacterium animalis AMT30 minimum 20 000 000 jednostek tworzących kolonie/g (0,2×108 jtk/g), stearynian magnezu.

Przeciwwskazania do stosowania BiotiC PRO

BiotiC PRO nie należy stosować u osób przyjmujących leki immunosupresyjne oraz w przypadku leczenia białeczek lub przeszczepów (tutaj stosowanie jest dozwolone tylko po konsultacji z lekarzem). BiotiC PRO moduluje oraz aktywuje układ immunologiczny do działania, co w przypadku wymienionych schorzeń nie jest wskazane.

Lactobacillus plantarum AMT14 i Bifidobacterium animalis AMT30 to bakterie posiadające zdolność przeżycia, aktywności metabolicznej oraz wzrostu w miejscu przeznaczenia. Są odporne na działanie soli żółci oraz kwaśne środowisko soku żołądkowego. To stanowi o ich wyjątkowości.

Kup BiotiC PRO
Dodawaj codziennie rano do śniadania. 
Sprawdź efekty po miesiącu.

biotic-pro-logo-big-white

   

DLA MEDIÓW

  media@bioticpro.pl
  22 299 81 41
poniedziałek – piątek
w godzinach 9.00 – 17.00