Probiotyk – słowo probiotyk wywodzi się z języka greckiego „pro bios” i oznacza „dla życia”. Zgodnie z definicją przedstawiona przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światową Organizację Zdrowia (WHO) probiotyki to „żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne skutki zdrowotne”.
Do mikroorganizmów wykazujących właściwości probiotyczne należy zaliczyć przede wszystkim bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, ale także wiele innych. Jednak jedynie wybrane, ściśle określone szczepy z danego gatunku odznaczają się właściwościami prozdrowotnymi potwierdzonymi badaniami klinicznymi.
Probiotyki stosowane w żywieniu mają przyczynić się do utrzymania równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego, zarówno pod względem ilościowym jak i jakościowym.
Do głównych ról, jakie pełnią bakterie probiotyczne zaliczyć możemy:
Bakterie z rodziny Bifidobacterium – składający się m.in. z dwóch unikatowych szczepów bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus plantarum AMT14 oraz Bifidobacterium animalis AMT30 (minimum do 50 000 000 jednostek tworzących kolonie). W skład BiotiC PRO wchodzi także inulina oraz witamina C. Jest to szczególny i praktyczny w użyciu produkt.
Szczepy zawarte w suplemencie mogą przyczyniać się do poprawy składu jakościowego i ilościowego mikrobiomu jelitowego oraz mogą wspomagać jego funkcje. Takie działanie synbiotyku może przyczyniać się do wzmocnienia naturalnej odporności i poprawy wydolności oraz wytrzymałości organizmu, a także może wpływać na regulację trawienia.
Inulina – naturalny wielocukier należący do grupy fruktanów, złożony z cząsteczek glukozy i fruktozy. Ze względu na swoją budowę i połączenia między cząsteczkami nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym człowieka, ale dla mikrobiomu jest idealnym środowiskiem do wzrostu. Inulina:
Mannitol – organiczny związek chemiczny, polihydroksylowy alkohol cukrowy. Występuje w formie dwóch enancjomerów, oznaczanych zwyczajowo jako D i L. Stanowi bogate źródło przyswajalnego węgla i dlatego jest dodawany do podłoży hodowlanych. Ma słodki smak, dlatego może być używany jako substancja słodząca przez cukrzyków. W przemyśle farmaceutycznym poza właściwościami prozdrowotnymi mannitol pełni rolę słodzika, wypełniacza i nośnika (tabletki, granulki, drażetki, tabletki matrycowe). Wiąże niektóre metale, przez co dodawany jako stabilizator do preparatów mineralno-witaminowych. Mannitol:
Skład: skrobia kukurydziana, inulina, mannitol, witamina C, bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus plantarum AMT14 minimum 20 000 000 jednostek tworzących kolonie/g (0,2×108 jtk/g), Bifidobacterium animalis AMT30 minimum 20 000 000 jednostek tworzących kolonie/g (0,2×108 jtk/g).
Lactobacillus plantarum AMT14 i Bifidobacterium animalis AMT30 to bakterie posiadające zdolność przeżycia, aktywności metabolicznej oraz wzrostu w miejscu przeznaczenia. Są odporne na działanie soli żółci oraz kwaśne środowisko soku żołądkowego. To stanowi o ich wyjątkowości.
Kup BiotiC PRO
Dodawaj codziennie rano do śniadania.
Sprawdź efekty po miesiącu.